Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Már Kanada is?

Címkék: vélemény cikkek-honlapok szexmunka

2014.06.10. 23:47

A cikk: http://www.hirado.hu/2014/06/05/kanadaban-buntetik-a-prostituciot/

Neki akartam állni, hogy írjak egy bejegyzést arról, hogy Kanadában benyújtottak egy törvényjavaslatot, hogy a szexmunkások vendégeit büntessék. Neki is álltam, de úgy látszik, mostanában nem nagyon van kedvem beleásni magam a témába, önmagamat ismételgetni meg végképp nincs. Viszont elgondolkodtam azon, hogy vajon van-e értelme egyáltalán erről írogatni, változtat-e valamin? Ez a hír - meg még régebben az EP javaslata - eléggé elkedvetlenített.

Ráadásul nekem eléggé úgy tűnik, hogy a személyes beszédnek jóval nagyobb a hatása, mint az írogatásnak. Egy melegekről szóló cikkben olvastam, hogy az interjúalany úgy tapasztalta, ha valakinek egy közeli ismerőse coming outol, általa az a valaki is elfogadóbb lesz. Szerintem ez a szexmunkánál is hasonlóan működne: egy ismerősömnek elég határozott, és elég negatív véleménye volt a szexmunkáról (kb mint az átlagos szexmunkaellenes feministáé). Amikor megtudta, hogy én is ezzel foglalkozom, szerintem olyan oldalát látta ennek az egésznek, amit el sem tudott képzelni, hogy létezik. Valószínűleg még jó sok embernek fogalma sincs erről: honnan is lenne? A szexmunka ábrázolása vagy a róla szóló hírek eléggé egysíkúak.

Már írtam a svéd modellről, bár elég régen, itt:  -, illetve egy Amszterdamban dolgozó szexmunkás is írt, igaz, angolul, itt. Én egyébként nem vagyok róla meggyőződve, hogy az emberkereskedelem mértéke egy svéd modellnél rosszabb lenne, mint Hollandiában vagy Németországban, csak ezt nem tartom elég érvnek, Ahol halállal büntetik a lopást, ott valószínűleg kevesebb a lopás, ettől még a módszer nem lesz igazoltan helyes. Amit valószínűnek tartok, az az, hogy mondjuk a holland meg a svéd emberkereskedelem-statisztikák kevésbé térnek el egymástól, mint bármelyik egy tetszőlegesen választott országtól, ahol a szexmunka jogilag kevésbé rendezett. 

Akárhogy is, őszintén szólva most tényleg nem pörgök ezen a témán, de gondoltam, valamit azért csak írok, ne álljon ez a hír itt kószán egymagában...:)

A bejegyzés trackback címe:

https://suisseproject.blog.hu/api/trackback/id/tr136288291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kispolgár 2014.06.11. 22:09:36

Úgy látszik Kanadában is erős a feminista lobbi.:S
Az EP javaslat miről szól? Láttam valahol, de nem szeretek jogi szövegeket olvasni így nem mélyedtem el benne.

Ivonn88 · http://suisseproject.blog.hu 2014.06.12. 10:47:58

@kispolgár: most nagy hirtelenjében ezt a cikket találtam:www.hir24.hu/kulfold/2014/03/10/a-prostitualtak-oldalara-all-az-europai-parlament/

Illetve még ez érdekes: www.prostitucio.hu/europai.parlament.hatarozat.2014.02.26.htm

Az első cikknek már a címe is igazán érdekes. Egyrészt érzek benne némi "meghökkentés"-vágyat, hogy na de ilyet, a prostituáltak oldalára állni?:) Másrészt meg kíváncsi lennék, hogy hány prostituált egyezne bele abba, hogy "nyugodtan dolgozhatsz, nem büntetünk, csak a vendégeidet". Hangsúlyozom, nem a kilépést segítő programok ellen vagyok, azok tök hasznosak, csak ez a fajta terelgetés nem tetszik.

kispolgár 2014.06.14. 20:22:22

@Ivonn88: Szerintem egy se egyezne bele.

Csak belenéztem ebbe az EP határozatba. Sikeresen mossa össze a kényszer prostitúciót az önkéntessel. A 14. pontot meg egyszerűen nem hiszem el.
És nem tartom magam bűnözőnek.

Ivonn88 · http://suisseproject.blog.hu 2014.06.14. 22:10:33

@kispolgár: A 14. ponttal már találkoztam valami előadáson, nekem úgy rémlik, hogy Afrikából meg az USA-ból szedték az adatokat (ahol őszintén szólva én sem lennék prosti, tekintve, hogy illegális).

Egyébként a második pont számomra kicsit bazmeg-kategória: majdnem azt írtam,hogy ez alapján légyszi, hadd szexelhessek már pénzért, aztán rájöttem, hogy azt nem akarják megtiltani...

A 3. pontot helyettesítsük be arra, hogy a számítógépigény meg a rabszolgamunkát táplálja egyes országokban... az adatok ismerősek, szerintem olvastam a cikket, ahonnan vették, ha jól emlékszem, meg volt említve, hogy mi lehet az oka ezeknek az óriási eltéréseknek. Úgy látszik, a tervezet inkább tényként kezeli.

(jó, a 4-es pont azért megemlíti, hogy sok a becslés)

Az 5. pontról: a katonaságot is tiltsuk be, valamint minden munkát, ami megterheli az ember lelkét. De előbb stigmatizáljuk, hogy a benne dolgozók még pluszban szarul érezzék magukat tőle.

Egyébként a 48. pont ezt írja: "48. hangsúlyozza, hogy több elemzésre és statisztikai bizonyítékra van szükség annak megítéléséhez, hogy melyik modell a leghatékonyabb módja a nők és a fiatalkorú nők szexuális kizsákmányolás céljából kereskedelme elleni küzdelemnek;"

Ez alapján nem annyira egyértelmű, hogy mit is akarnak.

Illetve itt van ez ugye: "29. úgy véli, hogy a nőkkel és a fiatalkorú nőkkel szexuális kizsákmányolás céljából folytatott kereskedelem elleni küzdelem és a nemek közötti egyenlőség javításának egyik módja a Svédországban, Izlandon és Norvégiában alkalmazott - és jelenleg számos európai országban vizsgált - modell (az úgynevezett északi modell), ahol a szexuális szolgáltatás megvásárlása számít bűncselekménynek, nem pedig a prostituált személyek által nyújtott szolgáltatások;"

Ez amúgy végülis nem mondja ki, hogy ez a tuti megoldás.
(Egyébként számomra olyan furi volt a svéd pasi, akit erről faggattam, nekem úgy tűnt, hogy kicsit ő is úgy érzi, hogy nem szép dolog, amit csinál, miközben ugye csinálta. Ez így gáz. Ja, viszont ő is, meg az izlandi pasi is,akit kérdeztem, mondták, hogy elég simán lehet lánnyal találkozni, inkább a szervezett klubok buknak le)

Meg ezt is írja:
"19. úgy véli, hogy a szexuális szolgáltatások 21 év alatti prostituáltaktól való megvásárlását bűncselekménynek kell tekinteni, ugyanakkor a prostituáltak szolgáltatásai nem lehetnek büntetendők;"

Szóval nem igazán egyértelmű számomra, bár azért több pontban kijön, hogy végső soron csökkenteni akarják a keresletet.

noname.blogger · http://suisseproject.blog.hu/ 2014.06.14. 23:20:22

Talán ide tartozik: a múltkor szerepeltem egy nyilvános vitán a témáról amit a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete szervezett, állítólag jól sült el. Olyasmi témában volt, mint amiről itt is szó van Most nemsokára állítólag valami politikusféléket kellene győzködnöm, rövid előadásban és utána beszélgetésen, ez nem lesz nyilvános. Kíváncsi lennék, miféle politikusokat, ellenzékieket vagy kormánypártiakat és hogy mire lesz elég ez az egész... jó lenne, ha nálunk nem kattanna be mindenki, így is épp elég idióták a törvényeink.

Ivonn88 · http://suisseproject.blog.hu 2014.06.14. 23:28:21

@noname.blogger: na, ez egy érdekes téma:O. A nyilvános vitáról véletlenül nincs kedved írni?

noname.blogger · http://suisseproject.blog.hu/ 2014.06.14. 23:40:15

@Ivonn88: Már alig emlékszem a vitára. Az a helyzet hogy a többi hozzászólóra nem emlékszem pontosan, jegyzetelnem kellett volna. Én meg kb azt mondtam amit itt már ezerszer leírtam szóval nincs benne semmi érdekes. Maximum a "úristen, nyilvánosan beszélek és néha még tapsol is a közönség" élményemről írhatnék de arról meg minek.

Szerinted miről kellene írnom a vita kapcsán?

Ivonn88 · http://suisseproject.blog.hu 2014.06.14. 23:42:06

@noname.blogger: esetleg a többi vitázóról, hogy miket mondtak, a közönségről, a moderátorról.

noname.blogger · http://suisseproject.blog.hu/ 2014.06.14. 23:45:33

@Ivonn88: Értem. Nem emlékszem rájuk igazán... benyomások persze maradtak, de nem áll már össze. Neked igen? Mert akkor írj róla te :P

kispolgár 2014.06.14. 23:45:58

@Ivonn88: Ha Európáról esik szó akkor európai adatokat hozzanak!
Nemrég belefutottam egy svéd újságírónő protitúcióellenes írásába. Előjött benne a prostituáltak nők és lányok halálozási rátája negyvenszer nagyobb, mint más “munkakörökben” érv is. Magyarországon múlt évben kb. 120 halálos munkabeleset volt. Eszerint 4800 prostituáltnak kellett volna meghalnia a munkája miatt.
Ugyanebben a cikkben azt írta a nő a 98-as svéd törvény egy 30 éves harc eredménye. Na most képzeld el hogy a svéd pasas úgy nőtt fel, hogy ez csúnya dolog. Nem csoda hogy lelkiismeret-furdalása van.
Szerintem volt egy eredeti beterjesztés és azt finomították azokra az országokra tekintettel ahol legális a prostitúció. Aztán kérdés, hogy a határozatból mikor lesz konkrét jogszabály és azt a nemzeti jogba mikor ültetik át.

Ivonn88 · http://suisseproject.blog.hu 2014.06.14. 23:51:57

@noname.blogger: sajna nem emlékszem...:) Csak arra, hogy néha azt mondtam annak, akivel néztük, és amikor megtapsoltak, hogy "sexworka' powa" :DD

@kispolgár: na vááárj, ha 120 halálos munkabaleset volt a dolgozók körében, akkor az 120/dolgozó emberek, és azt beszorozni 40-nel, majd levetíteni a szexmunkások számára. De amúgy több értelme lenne átlagot vonni.

Igen, én is arra gondoltam, hogy a svéd pasi ebben nőtt fel. Viszont nekem ez akkor így fura, ráadásul inkább a pornós-irányítós típus volt. Na persze épp benyomásokból vonok le következtetéseket, de azért elgondolkodtam azon, hogy szívesebben találkoznék olyannal, aki ezt nem gondolja bűnös dolognak. Egy olyan embertől valahogy kevésbé tartanék, aki szerint ez teljesen normális. Annál valahogy jobban érezném a határokat, hiszen azért jött el, mert számára okés a dolog.

noname.blogger · http://suisseproject.blog.hu/ 2014.06.15. 00:06:54

@kispolgár: basszus ez a negyvenszeres érv ősrégi, már én is találkoztam vele évekkel ezelőtt... és mintha rémlene hogy az emlegetett vitán is felhozták.

Amikor először találkoztam volna akkor azt mondták ha jól emlékszem hogy ez az USÁra vonatkozik. Ugyanott árakat is emlegettek és ebből nekem az jött le hogy amcsi utcai prostituáltakról van szó. Arra már nem emlékszem hogy milyen adatokhoz hasonlították, de bakker a mindenkinél-két-pisztoly hazájában utcai lányokkal... de én magában a számban is kételkedem. Ahányszor utánamentem az ilyen adatoknak, annyiszor derült ki hogy rondán cinkelt lapokkal játszottak. Pl nem lepődnék meg ha azokról a lányokról lenne szó akik már eredetileg is valahogy a rendőrség látószögébe kerültek és őket hasonlították össze a könyvelőkkel.
Amúgy azon mindig megállok hogy hogyan lehet a halálozási ráta érv a betiltás mellett.

@Ivonn88: Akkor nem lesz megírva :)
No igen, attól én is tartanék aki valaki bűnös dolognak gondolja.
" ráadásul inkább a pornós-irányítós típus volt"
Azon gondolkodom hogy a bűnös dolog mentalitás kinevelheti azt, hogy személytelenül intézze valaki az ilyesmit.

Playman123 2014.06.15. 11:18:04

@Ivonn88: Érdemes lenne így pontokba szedve összeszedni az érveket és kifogásokat, és az érdekvédelmi egyesületen keresztül elküldeni az összes magyar EP képviselőnek. Hátha valakire ragadna belőle valami.
Az egyik (még monogrammot sem írok, mert anélkül is sokan tudják, kiről van szó) EP-képviselő állítólag gyakran jár(t) szexmunkásokhoz. Hátha meggyőzne néhány másik képviselőt is :)

Ivonn88 · http://suisseproject.blog.hu 2014.06.15. 11:34:11

@Playman123: gondoltam ilyesmire, de attól tartok, hogy én nem tudom olyan jól összeszedni ezeket. Na persze a valamilyen tiltakozás is jobb, mint a semmilyen, de szerintem pölö a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete is foglalkozik ilyesmivel. Mondjuk ez csak tipp. De köszi az ötletet, lehet, hogy majd nekiugrom és megkérem NNB-t is, hogy segítsen:)

kispolgár 2014.06.15. 18:06:22

@Ivonn88: Francba nem voltam jó matekból.:( Így viszont olyan kis szám jön ki, hogy az semmire se érv. A KSH szerint 2012-ben 2.674.400 alkalmazott volt Magyarországon. És rosszul tudtam, 57 halálos munkabaleset. Ezek után elég ha 1 szexmunkást megölnek máris elő lehet venni a negyvenszeres érvet.

@noname.blogger: ez érdekesen hangzik:) Majd írsz róla? Már ha lehet.

kispolgár 2014.06.15. 18:13:54

@kispolgár: Ivonnak szóló utolsó mondatom elég érzéketlenül hangzik. De volt ilyenre példa (Cyntia).

noname.blogger · http://suisseproject.blog.hu/ 2014.06.15. 20:45:17

@kispolgár: Kicsit félek írni róla, túl sok személyt érint, túl sok embert sérthetek meg. De majd megpróbálom.

"Ivonnak szóló utolsó mondatom elég érzéketlenül hangzik."
Nekem nem hangzott annak, de lehet hogy én is érzéketlen vagyok.
süti beállítások módosítása