Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Képzeljétek, online megtekinthető a Fiatal és gyönyörű c. film. Én még vacilálok rajta, nem vagyok egy nagy filmnéző, és hiába szeretem ezt a témát, ez a film annyira nem köthető a körülöttem tapasztaltakhoz semmilyen formában, hogy az nem igaz.

Egyébként még a premier előtt láttam a Kertvárosi bordély c. filmet, amire igazából csak azért mentem, mert utána egy beszélgetés volt beígérve, meg nekem általában bejönnek az olyan filmek, amiket nem a nagyközönségnek szántak, de nem művészfilm vagy ilyesmi.

Nem is csalódtam olyan nagyon, főleg azért, mert tudtam úgy szemlélni, mint egy kívülálló, hiszen tényleg nem volt túl sok köze az én életemhez:). Adott volt ugyanis egy negyven körüli leszbikus nő az ellaposodó párkapcsolatában, a még kicsi, de már nem annyira kicsi (kb 9-10 éves?) gyerekeivel, kvázi háztartásbeliként (nekem úgy tűnt), akinek néha ugyan van némi munkája, de az is leginkább azért, hogy ne unja magát halálra.
Az mondjuk poén volt, hogy ő is kitalálta, hogy előbb kávézni akar egyet az iránta érdeklődőkkel (még anno én is így kezdtem el dolgozni).

Két dologra emlékszem viszont, ami egyáltalán nem tetszett, és tök furának tartottam.

Az egyik, hogy tök evidens volt, hogy lesz neki egy futtatója*, igaz, a csaj nagyon nem akart foglalkozni ezzel az egésszel azon kívül, hogy fogadja a jelentkezőket. És a futtatók se voltak épp sztereotípak, a lány pl - aki úgy egyébként futtatott lányokat - jogászhallgató volt ;), a pasija meg (aki végülis ezt a nőt futtatta) az, akivel együtt alakítottak át egy lakást. (ezt csinálta ugyanis a nő, megvett egy szörnyű állapotban lévő lakást, amit aztán közösen felújítottak.)

A másik az, hogy egy időre valamiért kétségbeesett a nő, hogy őt folyton elhagyják a vendégei. A valóságban egy darab vendége hagyta el, mégpedig azért, mert úgy döntött, azért kipróbálná a dolgot fiúval is (egy fiatal lány volt), szóval nem volt a dolognak semmi rejtett oka, amire rá kellett jönni. Mindenesetre ezek után kétségbeesett, és több vendéget akart, mindezt úgy, hogy többet viszont nem volt hajlandó dolgozni. Ez így elég furán hangzik, de a párbeszéd is ilyen katyvasz volt: a nő közölte, hogy visszajelzést akar a munkájáról, meg hogy több vendéget akar, mire a futtató lány megkérdezte, hogy esetleg pasik szóba jöhetnek-e, arra nemet mondott, majd a futtató még közölte, hogy igazából többet kéne dolgoznia, de ha jól emlékszem, végülis nem egyeztek meg ebben. Mondom, fura volt. Mintha be akarnának mutatni valami "mélyebb belebonyolódást a prostitúció bugyraiba", csak nem jött volna össze. Nem tudom.

Mivel maga a téma elég távol állt a valóságtól, végülis a beszélgetésben is az általános témakörök jelentek meg, és maga a beszélgetés sem volt túl interaktív.

Azt mondjuk sajnáltam egy kicsit, hogy magáról a filmről nem esett annyira szó, pedig szerintem egy-két dolog igen érdekes volt benne. Pl. hogy vajon miért leszbikus párral ábrázolták, és miért nem heteroszexuálissal? Nekem kapásból az ugrott be, hogy ha a pár hetero lett volna, és a nő így lesz prosti, az egyrészt már biztos lerágott csont (van valami ilyesmi film már, nem?), másrészt az sokkal jobban szúrta volna az emberek szemét, hiszen ugye csak úgy senki nem lesz prosti (őszintén szólva én azért egy olyan helyzetet, mint amiben ők voltak, poénból egészen el tudok képzelni, végülis volt kb 3 állandó vendége), és ennek az ábrázolása bizony azt sugalmazta volna, hogy ez mennyire szokványos meg elfogadható dolog (szokványosnak biztos nem az, de vitatkoznék a különböző filmekben/sorozatokban bemutatott prostiszerepek szokványosságáról is)

Most olvasok egyébként egy index cikket (ezt), amiben ez a része akasztott meg egy kicsit:

Sajnos a Kertvárosi bordély több érdekes témát csak kapargat, de végül nem kezd velük semmit. Nincs például egyáltalán szó arról, hogy a legtöbb kurva egyáltalán nem kalandvágyból megy kurvának, és hogy az ő élményeik nem is hasonlítanak arra, amit ennek a filmnek a főszereplője érez. A prostitúció mocskos, nőket kihasználó oldalára egyetlen utalás van csak, amikor a főszereplő azzal a férfival beszélget, aki a vendégeket szállítja neki.

– Te akkor tulajdonképpen most micsodám is vagy?
– Ebbe ne menjünk bele, kérlek.

Azt például baromira nem értem, hogy miért kéne minden filmbe beletenni, hogy amúgy van, aki nem ezért megy el prostinak, sőt, nem ez az általános, szerintem ezt nagyjából mindenki tudja a szexmunkáról. Azt persze értem, hogy ha minden film erről szólna, az bizony nem közvetítene reális képet erről az egészről (nem mintha pl. a mostani ábrázolások azt tennék), de ez a helyzet nem áll fenn. 
Hasonlóan a nőket kihasználós oldal. Ami nekem fura, az az, hogy ha bármilyen más munkánál vannak ügynökök, az teljesen rendben van, a szexmunka esetében viszont tűzzel-vassal üldözendők. Miért is? A környezetemben volt olyan lány, aki közölte, hogy ő nem akar semmivel foglalkozni ebben az egészben azon kívül, hogy odamegy és találkozik a vendégekkel, neki megvannak a saját feltételei (előtte kávézás, kétórás találkozók x összegért, hosszú távra keres állandókat), az embereket levelezze és szervezze le valaki más, ő meg ezért + a lakásért fizet valamennyit. Senki sem közölte, hogy ő ezt nem intézheti egyedül, viszont úgy látszik, megérte neki az az összeg.

(És persze hangsúlyozom újra: a FŐNÖK nem egyenlő a STRICIVEL. Egy strici ugyanis nem főnök.)

Erről egyébként most eszembe jutott, hogy egy csomót beszéltünk arról ismerősökkel, hogy milyen sok a főnökös lakásokon a leadó, és hogy ha ilyen lakást nem lenne illegális működtetni, biztosan többen szállnának be ebbe az üzletbe, amitől nagyobb lenne a verseny, és így akár az árak is lejjebb mehetnének. No de mindegy.

Most eszembe jutott, hogy nem lenne rossz ötlet írni a különböző szexmunkáról szóló filmekről, amiket láttam, bár, az az igazság, hogy nem is láttam olyan sokat. No majd meglátjuk.

Mindenesetre egy kedves kolléganőm közölte, hogy ő nagyon szívesen írna a Fiatal és gyönyörűről, de megkért, hogy cseszegessem, hogy tényleg megírja, úgyhogy pár nap múlva olvashatjátok őt is ;)

*én a futtató szót inkább semleges, mint negatív szóként használom.

A bejegyzés trackback címe:

https://suisseproject.blog.hu/api/trackback/id/tr495805662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atutazo222 2014.02.10. 20:52:52

Láttam a Fiatal és... c. alkotást. Bár a témája érdekes volt, szerintem a történetből többet is ki lehetett volna hozni.
A főszereplő lány tényleg szép, fiatal és természetes, de ennél több pozitívumot nem tudnék róla mondani.

Viszont ajánlanék egy szintén francia filmet, ami témába vág:

Mes Cheres Etudes (Student Services). Állítólag megtörtént eseményeken alapul.

Ivonn88 · http://suisseproject.blog.hu 2014.02.10. 21:25:47

@atutazo222: így leírás alapján szerintem a Szex és tandíj megfilmesítéséről van szó. Na, arról a könyvről is érdemes lenne írni, ha nem félnék attól, hogy ezzel népszerűsítem... NNB anno írt róla egy jót, majd jól kikeresem. Előljáróban csak annyit, hogy nem azt a tényt tagadom, hogy lehet szenvedni ettől az egésztől, csak az idegesít, hogy a könyvben a lány mintha mindent megtenne azért, hogy neki nagyon rossz legyen. De majd tényleg megnézem, mit írt erről NNB, meg talán megtalálom azt is, amit én írtam.

Ha választanom kéne, filmből a legjobban nekem a Szex felsőfokon c. tetszett, ami szintén francia diáklányokról szól, de kissé hihetőbb formában, ráadásul szintén megvan ez a "nem művészfilm, de nem is tömegfilm"-varázsa, amit szeretek. Illetve még a Babysitters c. is tetszett, ami egy egészen speciális helyzetről szólt.

Ivonn88 · http://suisseproject.blog.hu 2014.02.10. 22:24:16

Most olvasom amúgy a Babysitters cselekményét, mert amikor láttam, nem értettem meg mindent (nagyon sötét volt a kép és még nem tudtam annyira angolul sem), és most már úgy látom, hogy kicsit ezt a filmet is túldramatizálták, viszont szerintem azért élvezhető, mivel annyira nem szokványos a sztori, hogy az ember nem gondolna arra soha, hogy ez alapján képzelje el a valóságot.
(Viszont kiderült, hogy amit pár napja letöltöttem, az egy pornófilm volt... szóval remélem, másodikra összejön)

prandelli 2014.02.11. 00:25:46

hvg.hu/kultura/20140210_Az_elnyomott_tobbseg
A poszthoz csak nagyon áttételesen kapcsolódik, de korábban volt ilyen témád. Az ötlet szerintem érdekes, a megvalósítás engem nem fogott meg. Talán túl késő van, talán kéne tudni hozzá franciául, nem tudom

noname.blogger · http://suisseproject.blog.hu/ 2014.02.11. 00:47:41

"őszintén szólva én azért egy olyan helyzetet, mint amiben ők voltak, poénból egészen el tudok képzelni, végülis volt kb 3 állandó vendége"

Ha egyszer valamiért hivatalosan kiszállok ebből, mint fő pénzkeresési formából, lehetőség szerint akkor is meg kellene tartanom néhány vendéget (mármint szerintem triviális hogy akikkel nagyon jóban vagyok azokkal nem szakítom meg a kapcsolatot csak úgy), meg találkozni alkalmanként egykét újjal. Kis tételben kifejezetten érdekes és szórakoztató tud lenni, feldobja az embert, még ha van is egy jó párkapcsolata.

Viszont a három olyan törzsvendég, akivel csak munkaviszonyban vagyok, és semmi egyéb, az kimondottan unalmas felállásnak tűnik.

noname.blogger · http://suisseproject.blog.hu/ 2014.02.11. 00:49:40

@prandelli: A videót még nem néztem meg de a felvetés kimondottan érdekesnek tűnik :)

Olvastad Merlétől a Védett Férfiakat? Még kamaszként olvastam de akkor kimondottan tetszett.

noname.blogger · http://suisseproject.blog.hu/ 2014.02.11. 01:05:54

@prandelli: megnéztem, engem sem fogott meg. Mármint nem tudtam beleélni magam, még úgy sem ha felcseréltem a nemi szerepeket, túlságosan halmozta a kliséket. Azért még érdekes fordított szerepben látni a különböző nemű szereplőket.

Ivonn88 · http://suisseproject.blog.hu 2014.02.11. 07:02:47

@prandelli: haha, mástól is megkaptam a linket:D. Sajna most nem lesz időm megnézni, majd csak később, pedig nagyon kíváncsi vagoyk (bár helyesbítek a hvg-nek, ez nem feminista társadalom lenne...). Láttam már egy-két videót, ahol ezzel játszottak.

Ivonn88 · http://suisseproject.blog.hu 2014.02.11. 07:04:12

@noname.blogger: a filmben nekem úgy tűnt, hogy barátkozós a nő, igaz, csak akkor, ha ő kutakodhat a másik életében, azt nem szereti, ha valaki az övében próbálna (az egyik nő igyekezett kitalálni, hogy vannak-e gyerekei, hány évesek stb., onnantól fogva nem akart vele találkozni)

Ivonn88 · http://suisseproject.blog.hu 2014.02.11. 07:34:53

Most nézem a videót, és eddig egyiket sem éreztem túlzónak, bár bevallom, még sosem támadtak meg így az utcán, és rendőrörsön sem voltam még ezért.
Most fejeztem be, egy ilyen kísérlet után nehezen tudom elképzelni, hogy rögtön így regaál a másik, de amúgy egészen simán :-/

prandelli 2014.02.11. 11:14:49

@noname.blogger: Merle könyveit én is kamasz koromban olvastam, de úgy tűnik, hogy ez valami miatt kimaradt:O Megnéztem a rövid tartalmát, és egyáltalán nem emlékszem rá, pedig egy ilyen történetből valami biztosan megmaradt volna.

Ivonn88 · http://suisseproject.blog.hu 2014.02.11. 22:42:11

@atutazo222: közben nézem a filmet, és egy pozitívuma van: kevés filmről mondható el, de ez pont olyan, mint amilyennek elképzeltem. A negatívuma meg az, hogy a könyv is szar volt...:). Viszont megtaláltam NNB korábbi leírását a könyvről, szóval a következő ez lesz.

Ivonn88 · http://suisseproject.blog.hu 2014.02.12. 16:20:53

Ahogy így tovább nézem a filmet, egy különbség viszont van: a filmben úgy mutatják, mintha nagyrészt azért sem tudná abbahagyni, mert új cuccokat akar vásárolni. Nekem úgy rémlik, hogy a könyvben csak valami olyasmit emlegetett folyton a főhős, hogy valamiért egyre többet és többet kell dolgoznia, de nem volt kifejtve, hogy miért, én meg baromira nem értettem a dolgot.
Most már egyébként lassan be is kéne szúrnom a korábbi bejegyzést, ahelyett, hogy ide írogatok:)

xy kisasszony 2014.02.15. 01:58:12

A Kertvárosi bordélyhoz néhány gondolat, mely a film megnézése után született:

- biztos, hogy a film fő témája a prostitúció? Számomra sokkal inkább egy kiüresedett házasság, és az ebből való menekülési lehetőségek egyik módja: a szenvedő fél újra szabad, szexuális lény lett.
(de az is lehet, hogy ez csak az én nézőpontom, hiszen sokat foglalkozom a témával, szóval ilyen soft formában már fel sem tűnik, egy kívülállónak biztos más.)
- Abby nem pénzkereset céljából lett prosti, hanem jó sokat akart szexelni jó sok nővel. Az adott élethelyzetében pedig ez volt a legegyszerűbb módja ennek.
- arra gondoltam a film közben, hogy én nem egy leszbikus házasságot látok, hanem egy házasságot. Pont úgy, mint ahogy az Adéle életénél: nem egy leszbikus szerelmet láttam, hanem egy szerelmet. Az érzelmi vonulat ugyanaz volt mind két kapcsolatnál, mint a heteroszexuális pároknál.
(és valahol itt lehet a válasz arra, miért nem heteroszexuális a Kertvárosi bordély hősnője. No meg ott, amit te is mondtál, hogy akkor jött volna "a férfiak kizsákmányolják a nőket" tematika.)
- egyébként nekem abszolút hiteles volt a Kertvárosi bordélyban kirajzolódó szolgáltató kép (bár a tengerentúli helyzetet nem ismerem). Érdekes volt, hiszen alapvetően 3 féle kurvát ismerhettünk meg a filmben: volt a bedrogozott, ápolatlan csaj az elején; a csinos Gretchen, aki a fősuli mellett csinálja, majd Abby, aki kialakította saját stílusát :)
- számomra a leghiteltelenebb szereplő a jogászhallgató "strici" lány volt. Flegma volt, ellenszenves (tudom, ez szubjektív), nem túl üzleties - nem hittem el róla, hogy képes egy call girl rendszert kialakítani, irányítani. De kellett ő ahhoz, hogy érezzem, "mindez csak a képzelet szüleménye, és bárminemű hasonlóság a valósággal csak a véletlen műve lehet".

Na szóval, tényleg tetszett a film :)

Hosszan el tudnék meg merengeni a film egyes részein és a lehetséges értelmezéseken, de ez nem filmes tematikájú blog, úgyhogy bocsi :)

Ivonn88 · http://suisseproject.blog.hu 2014.02.15. 11:34:56

@xy kisasszony: No igen, tényleg nem a prostitúció volt talán a FŐ téma, de eléggé benne volt ez is. Vagy akármi:)
"(és valahol itt lehet a válasz arra, miért nem heteroszexuális a Kertvárosi bordély hősnője. No meg ott, amit te is mondtál, hogy akkor jött volna "a férfiak kizsákmányolják a nőket" tematika.)"

Mármint hol lehet a válasz?:)

Én nem is gondolkodtam igazán a strici szerepén, de nekem az jutott eszembe, hogy nem kell neki olyan nagyon sokat szerveznie meg emberekkel kommunikálnia, hogy annyival kedvesebb legyen.

Köszi a véleményt:) Az vagy, akire gondolok?:)))

prandelli 2014.02.19. 00:47:14

@noname.blogger: A múltkor szöget ütöttél a fejembe:), és ma bezsákoltam azt a két Merle-könyvet (Védett férfiak, Madrapur), amelyik érdekesnek látszott ÉS nem emlékszem, hogy ifjúkoromban olvastam volna. Jönnek velem világot látni:)

noname.blogger · http://suisseproject.blog.hu/ 2014.02.19. 00:49:52

@prandelli: Majd írj róluk véleményt :)
A Madrapurt amúgy én sem olvastam.
süti beállítások módosítása